Aducere aminte: Negustorul Dumitru Rădulescu din Piaţa Libertăţii

Aducere aminte: Negustorul Dumitru Rădulescu din Piaţa Libertăţii

Scris de , 04 Dec 2020

Articol aparut in Ziarul de Vrancea pe 22 februarie 2014

Focşanii de altădată au avut de-a lungul timpului mii de negustori pe Strada Mare, Strada Centrală, Piaţa Libertăţii (Unirii de azi) şi Piaţa Moldovei pentru a enumera principalale vaduri comerciale. Unii au deschis magazine pe care le-au falimentat într-un an-doi, alţii au rezistat pe piaţă cinci-zeci ani în vreme ce unii s-au ocupat cu comerţul decenii la rand. În ultima categorie intră şi Dumitru Rădulescu, reputat negustor focşănean născut în îndepărtatul 1878, potrivit documentelor vremii păstrate la Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale Vrancea.

Tot din documente aflăm că pe 24 aprilie 1903 reuşeşte să îşi deschidă o prăvălie unde iniţial vindea făină engross şi en detail, respectiv sare. Activitatea şi-o desfăşura într-un imobil cu etaj situat în Piaţa Libertăţii (Unirii) Nr. 3, imobil în care stătea cu chirie. Pe 13 iulie 1910 reuşeşte să cumpere clădirea prin Societatea Creditul Funciar Urban Bucureşti, aceasta apărţinand anterior unui anume Tache C. Săndulescu. Imobilul a costat 20.000 de lei, Dumitru Rădulescu plătind pe loc un sfert de sumă restul trebuind a fi plătită în 20 de ani. În lipsa unor date prin care am putea să facem o paritate leu 1910/leu 2014 nu putem decat menţiona ca bancnota cea mai mare din acei ani era de 1.000 de lei.

“Se specifică că s-a închiriat domului D. Rădulescu prin acest contract întreg corpul No 3 compus din o prăvălie şi 7 camere pentru băcănie şi locuinţă fără obligaţiune din partea societăţii de a face nici un fel de reparaţiuni, nici chiar d’acelea care după lege ar cădea în sarcina proprietarului, nici a pune sobe”, se arată într-un contract de închirere anterior anului cumpărării imobilului. Cu timpul domeniul de activitate al negustorului focşănean avea să se extindă, acesta avand regie (tutun şi articole pentru fumători), dar şi o mică bodegă. Împreună cu soţia sa, Ioana, Dumitru Rădulescu a avut nu mai puţin de opt copii. Deşi a murit la începutul anilor ’30, probabil pe 31 iulie 1932, numele său a continuat să fie cunoscut graţie firmei de pe magazin. Pană la venirea comuniştilor se obişnuia ca fiecare negustor să aibă o emblemă, adică un nume dat magazinului şi sub el numele proprietarului. Rădulescu optase să pună doar numele său motiv pentru care focşănenii din perioada interbelică şi cea imediat după l-au ţinut minte în ciuda unei morţi timpurii. Dumitru Rădulescu a fost unul din marii negustori pe care i-a avut Focşanii pe vremuri şi-n ciuda puţinelor informaţii ce s-au păstrat merită pomenit la 111 ani de la deschiderea afacerii sale! (S. TUDOSE)

Comentarii

Doresti sa sustii acest proiect?

Dacă ți-au plăcut articolele mele dedicate urbei, dacă ți-ar plăcea să mai citești și alte texte