Busturile Săveanu, Apostoleanu şi Banca Marmorosch din Focşani, imortalizate în 1930 de Clişeu Union

Busturile Săveanu, Apostoleanu şi Banca Marmorosch din Focşani, imortalizate în 1930 de Clişeu Union

Scris de , 04 Dec 2020

Articol aparut pe 25 septembrie 2014 in Ziarul de Vrancea

De la editura Clişeu Union au fost descoperite 23 din 25 de ilustrate u din cele două lipsă una ilustrează teatrul, iar alta este încă necunoscută u la această editură au fost imortalizate busturile lui Săveanu şi Apostoleanu, dar şi sediul filialei Băncii evreieşti Marmorosch Blank

Alături de editura FotoFilm Cluj, editura Clişeu Union este aproape de a fi completată în cadrul proiectului focsaniulevchi.ro. Dacă la editura clujeană au fost identificate deja 19 piese din cele 20, la editura bucureşteană au fost identificate 23 de ilustrate din totalul de 25. Cuprinse în intervalul 1301-1325, ilustratele marca Union au fost tipărite într-o tentă sepia în anii 1929-1930, aproximativ cu un deceniu înainte de “clujence”. Numerele care lipsesc sunt 1302, respectiv 1308, iar unul din ele ştim că ilustrează Teatrul Municipal. Aşadar, ca şi la FotoFilm Cluj rămane o singură ilustrată de descoperit. De menţionat că toate cărţile poştale au fost date publicităţii în circa trei ani de zile, dar apariţia verigei lipsă de la ambele edituri este greu de preconizat.

Ar putea apărea şi-n cateva zile, dar şi-n caţiva ani, colecţionarii de cărţi poştale fiind supuşi exclusiv hazardului. Ca orice altă serie de ilustrate, cea de faţă ne arată o imagine de ansamblu a unui oraş transformat total în vremea comuniştilor, un oraş pe care doar cei mai în varstă focşăneni şi-l mai amintesc. Unele ilustrate ne prezintă obiective care nu mai există de decenii, altele ne înfăţişează edificii care şi-au schimbat parţial arhitectura. De asemenea, instituţiile care se folosesc de unele imobile prezente în aceste cărţi poştale sunt cu totul altele decat cele din 1930, lucru care nu e neapărat rău. Ceea ce e rău într-adevăr, e că edificii importante din Focşaniul interbelic sunt lăsate în paragină.

Banca evreiască Marmorsch Blank avea filială în Focşani

Seria “Clişeu Union” se deschide chiar cu un obiectiv distrus de comunişti şi anume o vedere din Grădina Publică avand în plan central bustul omului politic focşănean Gheorghe Apostoleanu. La poziţia 1304 găsim sediul Şcolii Profesionale de Fete şi o deosebită faţadă, astăzi ascunsă de vegetaţie. Clădirea găzduieşte sediul Arhivelor Naţionale Vrancea. La poziţia 1306 găsim poate ultima foto mărturie din perioada regalistă a gării din Focşani. Următorul număr ne înfăţişează una din splendidele clădiri pierdute ale urbei, Banca Economia. Clădirea avea să rămană în mentalul colectiv din perioada comunistă drept Şcoala de Muzică. Poziţia 1314 ne arată sediul Băncii “Focşani”, clădire ce avea să fie folosită ca sediu pentru restaurantul Vrancioaia. O altă poziţie interesantă este şi 1317. Deşi surprinde doar partea superioară a Liceului Comercial, ilustrata ne aminteşte de vremurile în care clădirea era folosită şi servea scopului pentru care a fost construită. Numărul 1320 ne arată o porţiune din Strada Mare, ocazie cu care descoperim că Focşanii aveau filială a Băncii Marmorosch Blank, una din cele mai importante băncii din Romania acelor ani. Poziţia 1321 imortalizează bustul omului politic focşănean Nicolae Săveanu. Autorul fotografiei trebuie că a avut o premoniţie, de bustul lui Săveanu s-a ales praful în vremea comuniştilor. Toate ilustratele au farmecul şi importanţa lor, dar ca să parafrazăm o vorbă de-a colecţionarilor – cea mai importantă este cea pe care nu o ai în colecţie. Cand piesa care lipseşte din această editură va intra în colecţia virtuală a proiectului focsaniulvechi.ro o veţi fi primii care veţi afla. (Sorin TUDOSE)

Comentarii

Doresti sa sustii acest proiect?

Dacă ți-au plăcut articolele mele dedicate urbei, dacă ți-ar plăcea să mai citești și alte texte