Florentine, jobenuri şi gambete: Pălaria, accesoriul nelipsit al focşanenilor de altădată

Florentine, jobenuri şi gambete: Pălaria, accesoriul nelipsit al focşanenilor de altădată

Scris de , 04 Dec 2020

Articol aparut pe 6 iunie 2016 in Ziarul de Vrancea

La finele secolului 19 – începutul secolului 20 în Focşani erau nenumăraţi pălărieri u rareori focşănenii umblau cu capul dezvelit, gama de pălării disponibilă pe piaţă satisfăcand cerinţele tuturor u de la celebrele borsaline purtate de gangesteri în filmele anilor 20-30 la popularul melon purtat de Stan şi Bran în filmele lor, focşănenii au purtat toate genurile de pălării u la doamnele din vechii Focşani se remarca Florentina, azi piesă de muzeu u bunul gust în ceea ce priveşte accesoriile a fost aruncat la gunoi odată cu instalarea comunismului, iar acum putem număra pe degetele de la o mană magazinele care mai vand pălării de calitate în Focşani

Rareori se întamplă să mai vedem pe străzile Focşaniului doamne şi domnişoare cu pălărie, candva un accesoriu nelipsit din garderoba focşănencelor. În cazul bărbaţilor situaţia e şi mai clară, orice focşănean  tanăr care ar îndrăzni să iasă la promenadă cu pălărie pe cap ar fi catalogat drept excentric, asta în cel mai bun caz. Practicul a tras pe linie moartă eleganţa, şepcile şi fesurile au trimis la muzeu gambetele şi pălăriile de paie, pălării purtate deopotrivă şi de bărbaţi şi de femei pană la terminarea celui de-al Doilea Război Mondial. În Focşanii de la cumpăna dintre veacurile 19 şi 20 erau nenumărate magazine de pălării şi pălărieri. De exemplu, unul dintre cele mai populare magazine de pălării era al unui anume Leon Nissincer. Prăvălia acestuia era situată pe Strada Mare în zona în care astăzi se află magazinul Milcov. Fondat la 1893, magazinul avea scris pe firmă “Singurul depozit de pălării veritabile – Borsalino. Medaliat la Paris 1900”. Celebrele borsaline şi-au atins maximul de popularitate în perioada interbelică cand nenumăraţi actori de film le purtau.

Dacă nu (mai) ştiţi cum arată aceste pălării este suficient să (re)vedeţi Casablanca (1942) cu Humphrey Bogart în rol principal! De origine englezească, gambeta a fost şi ea la modă printre focşănenii de la începutul veacului trecut. Denumită şi Melon, pălăria era făcută şi la noi în Focşani de un pălărier pe nume Sigmund Prager, furnizor al Curţii Regale, după cum era scris pe căptuşeala unei pălării păstrate ca amintire de un vechi focşănean. Cei mai celebri purtători de pălării melon au fost caraghioşii Stan şi Bran în zecile de filme în care cei doi au jucat împreună.

Singura veche pălărie care a supravieţuit întrucatva timpului este pălăria de fetru, pălărie purtată de focşănenii cu o oarecare stare. Alte pălării extrem de populare în Focşani erau cele de paie, acestea fiind purtate vara de mai toţi focşănenii, dar nu neapărat şi de cei cu funcţii înalte ori de marii moşieri. Şi-n fine, cele mai stilate pălării. Jobenurile! Acestea erau purtate de clasa superioară a Focşanilor, de autorităţi şi, de regulă, la evenimente. Vasile Ţioriu, prefectul liberal de la jumătatea anilor ’30 este, poate, cel mai bun exemplu în acest sens. Cand oare o fi fost văzut ultima dată un domn cu joben pe cap în Focşani? Focşănencele aveau şi ele o gamă variată de pălării precum cele mici de paie ori cele de fetru, dar cele mai memorabile sunt, fără doar şi poate, florentinele. Acestea erau realizate tot din paie, dar cu marginile mai mari şi erau împodobite cu flori. Astăzi florentinele mai pot fi văzute în muzee şi pe scenele teatrelor, acolo unde acestea fac parte din recuzită.

Două pălării de paie din care una de damă, una de fetru şi o gambetă, toate păstrate ca amintire de focşăneanul P. Soare

Venirea comunimului în Romania, regim ce voia să creeze Omul Nou, a însemnat şi o înlocuire a accesoriilor pomenite mai sus. Încet încet, pălăriile de bun gust ale focşănenilor au fost înlocuite cu şepcile muncitoreşti sovietice. Schimbarea este vizibilă chiar şi pe banconta de 10 lei din 1952, pe faţa acesteia fiind imprimat chipul unui muncitor cu bască. Femeile nu au fost nici ele cruţate, multe din ele ajungand să poarte, vrand nevrand, baticuri şi basmale. Sigur că moda este într-o permanentă schimbare şi că vremea florentinelor cel mai probabil avea să treacă, dar în mod evident acest lucru nu s-a întamplat în mod natural.  Totuşi, trebuie adăugat că, cel puţin în cazul doamnelor, pălăriile revin uşor-uşor în tendinţe iar lumea bună începe să le redescopere. (S. TUDOSE)

Comentarii

Doresti sa sustii acest proiect?

Dacă ți-au plăcut articolele mele dedicate urbei, dacă ți-ar plăcea să mai citești și alte texte