Descoperire! Pălărie Melon, comercializată de Leon Nissinger

Descoperire! Pălărie Melon, comercializată de Leon Nissinger

Scris de , 20 Dec 2020

Parfumul vechiului nostru oraș, aerul său patriarhal, prăvăliile de pe Strada Mare, toate acestea și nu numai…la timpul trecut. Cu toate că pe strada comercială a Focșanilor erau sute de magazine, extrem de puține sunt obiectele de acum un secol care au traversat și scăpat de ghearele timpului. Spre deosebire de cărți poștale și fotografii, care prin natura lor au mai supraviețuit, lucrurile vândute cândva de negustorii focșăneni sunt cvasiinexistente.

Așadar, o pălărie comercializată în Focșani, la început de secol xx, nu e puțin lucru. Înainte să intru în posesia pălăriei mi-am spus că dacă are reclama unei prăvălii cunoscute o cumpăr. Asta, așa, pentru ineditul obiectului. Când mă uit în interiorul pălăriei, ce să vezi - nu doar reclama unui magazin de pălării cunoscut, ci cel mai cunoscut magazin de pălării.

Negustorul evreu Leon Nissinger, al cărui magazin era pe Strada Mare chiar la intersecție cu Strada Centrală, este cel care acum un veac a vândut această pălărie. Potrivit reclamei din interior, pălăria era produsă în Alessandria (undeva în nordul Italiei) și era de “qualita superiore”. Magazinul lui Nissinger era fondat în 1893, după cum scrie pe placa metalică. Cum reclama e sufletul comerțului, negustorul focșănean și-a pus mai multe informații pe fațada magazinului, deasupra intrării scriind că magazinul său este “Singurul depozit de pălării veritabile - Borsalino”.

Despre Nissinger se știe că în 1931 era acționar și membru al consiliului de Administrație al Băncii Focșani. De asemenea, italianul Giuseppe Borsalino este cel care în 1857 crează gama de pălării de lux care îi va purta numele până-n prezent. În 1900, Borsalino este medaliat la Expoziția Universală de la Paris, lucru care va fi menționat și de Nissinger pe reclama lui.

În 2012 publicam această splendidă ilustrată cu magazinul lui Nissinger în prim plan. În 2020 am reușit să descopăr o pălărie din prăvălia lui.

To be continued

Comentarii

Doresti sa sustii acest proiect?

Dacă ți-au plăcut articolele mele dedicate urbei, dacă ți-ar plăcea să mai citești și alte texte